Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

Miért van szükség a naperőmű beruházásoknél szoftveres termelésbecslési kontrollra? Biblio közlés (2022.05.16.) – Dr. Mező István

Az erőművi beruházás tervezésénél nem hiányozhat a beépített teljesítményre szabott várható termelési eredmények modellezése a helyszín földrajzi adottságaira. Az éves veszteség a bemutatott példánál 11 Mft.

Az erőművi beruházás tervezésénél nem hiányozhat a beépített teljesítményre szabott várható termelési eredmények modellezése a helyszín földrajzi adottságaira. Az éves veszteség a bemutatott példánál 11 Mft.

Az erőművi terezésnél sok esetben a beruházók beépített teljesítménnyel kalkulálnak és néha elmaradnak a helyszíni adottságokra szóló termelésbecslések.

Amennyiben hitelezés is társul a beruházásokhoz, mindenképpen szükséges az Ügyfél üzleti tervében szereplő várható termelési adatok visszaellenőrzése.

A példa projektben a helyszíni szemle illetve a geolokációra történt szoftveres becslésünk jelentős árnyékolási kockázatot jelzett. Ennek oka, az alacsony terepszint (völgy ), illetve egy közeli erdő.

honlap

A számok önmagukért beszélnek – a példában szereplő beruházás megvalósítása kérdéses – javasolt új helyszín keresése. Az erdő kivágása többféle ok miatt aggályos, de a szigorú magyarországi erdőgazdálkodási szabályok miatt sokszor lehetetlen is.

A termelésbecslés során a helyszíni szemle adatait is felhasználva történik az árnyékolásból szármaó veszteségek becslése.

A példa projekt számításai.:

Optimális esetben a termelés 736 Mwh lenne az adott beépített eszközökre

1es ábra Árnyék nélkül

Árnyákolási veszteséggel csak 398,5 Mwh az előzetes becslés (több mint 40% az árnyékolási veszteség)

 2es ábra Árnyékolással

 

Az erőmű értékelésénél a szakértői szoftveres becslés illetve az Ügyfél termelésbecslése között optimális esetben 5%-7% körüli eltérés lehetséges – ilyenkor a bevételi oldal megalapozottnak tekinthető.

Visszaméréseink esetenként jobb arányt mutatnak. Az adott év időjárásának alakulása befolyásolja a termelést.

 Példa visszamérésre.:

honlap5

Összességében a hitelezéssel érintett beruházások esetében szükséges független szakértői termelésbecslés készítése. Az esetek többségében nem tapasztalunk problémát, de a jelenlegi beruházási összegeknél már egyetlen konstrukció is elronthatja a portfoliót.

  1. Home
  2. »
  3. Publikációk
  4. »
  5. Publikációk
  6. »
  7. Miért van szükség a naperőmű beruházásoknél szoftveres termelésbecslési kontrollra? Biblio közlés (2022.05.16.) – Dr. Mező…