Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

Erőművek vagyonértékelése A származási garancia – a klímavédelem új pénzügyi eszköze / Biblio közlés dr. Mező, Kiss – 2024.06.05.

A származási garancia olyan Európában kereskedhető elektronikus tanúsítvány, amely igazolja, hogy az adott energia (villamos energia, gáz és hő) megújuló forrásból származik. Másodlagos bevételi forrás erőműtulajdonosoknak és a klímavédelem iránt elkötelezett vállalatoknak.

Ha érdekli a téma, keresse cégünket további információért és lehetőségekért                                                  

A származási garancia (GO – Guarantees of Origin) fogalma (a 2018/2001 EU irányelv alapján)

A származási garancia olyan Európában kereskedhető elektronikus tanúsítvány, amely igazolja, hogy az adott energia (villamos energia, gáz és hő) megújuló forrásból származik. Egy GO élettartama 12 hónap, ezt a villamos energia megtermelésének dátumától számítjuk. Fontos megjegyezni, hogy egy darab GO egy (1) MWh-nyi energia fogyasztásnak/termelésnek felel meg. A GO ellenőrzéséről és bejegyzéséről az adott európai tagállam által kijelölt szerv gondoskodik. Magyarországon a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el a származási garancia nyilvántartásba-vételével kapcsolatos feladatokat.

A származási garancia ügyintézése és annak gyakorlati tudnivalói

 A GO kereskedelem számos ügyintézési feladattal párosul. Szükséges lehet az erőműegység minősítésére, és az erőműnek a GO-kereskedési rendszerben történő regisztrációja. A származási garancia tanúsítvány létre kell hozni, és annak bejegyzéséről igazolással kell rendelkezni. A GO-kezelőnek szükséges nyitni egy forgalmi számlát a MEKH-nél. Ezen feladatokba mutatunk betekintést és eligazítást a cikk további részébe. A GO-kezelésére megbízást is lehet adni, amely alapján a megbízott ellátja a GO bejegyzésével, nyilvántartásba-vételével, sőt annak a HUPX-n történő kereskedelmével kapcsolatos feladatokat.

Forgalmi számla nyitása

A GO kereskedelem előfeltétele, hogy egy forgalmi számlával rendelkezzünk a GO-k kezelése érdekében. A forgalmi számla nyitásával kapcsolatos szerződést kizárólag hivatalos elektronikus úton (Cégkapu vagy Ügyfélkapuhasználatával), hitelesített vagy minősített, személyes vagy üzleti elektronikus aláírással ellátva lehet benyújtani a MEKH részére. A szerződés kitöltését követően a dokumentumot pdf-formátumba kell konvertálni, ezt követően hitelesített vagy minősített, személyes vagy üzleti elektronikus aláírással kell ellátni.

Erőmű minősítése

Az erőmű minősítésére az ügyfélkapun keresztül benyújtott kérelem alapján, közigazgatási hatósági eljáráson belül kerül sor. Csak abban az esetben szükséges, ha az erőműegységnek nincs se kiserőművi összevont engedélye, se METÁR zöld prémium támogatási határozata.

Az erőmű egység regisztrációja

Az erőmű regisztrációja bizonyos előfeltételekhez kötött. Ezen feltételek a már aktív forgalmi számla, megújuló energiaforrás vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelés, hatályos engedély, METÁR-határozat vagy minősítő határozat és jogosultság az adott erőműegység regisztrációjára. A regisztráció a MEKH kezelőfelületén lehetséges.

Származási garancia bejegyzése

Előfeltétele kizárólag annyi, hogy aktív forgalmi számlával való rendelkezés. Az erőmű minősítéséhez hasonlóan, származási garancia bejegyzése az ügyfélkapun keresztül benyújtott kérelem alapján indul. A származási garancia létrehozására egy közigazgatási hatósági eljárás keretein belül meghozott határozat alapján kerül sor. Majd a határozat alapján történik annak a bejegyzésre a folyószámlára.

A HUPX GO piacának működése

Magyarországon 2022 márciusától kezdve nyílt lehetőség a GO nemzetközi kereskedelmére, ezzel 33 tagra bővült a nemzetközi piac. A GO-piac működése leegyszerűsíthető négy fázisra. A GO eladó lettétbe helyezi az általa kibocsátott GO-kat, ezek ellenőrzésre kerülnek, ezzel egy időben a GO vevő pénzügyi biztosítékot helyez el az ellenőrző szervnél. Az ellenőrző szerv kapcsolatba lép a kereskedővel és tájékoztatja a beérkezett információkról. Az eladó és a vevő a kereskedőn keresztül eladási és vételi ajánlatot tesznek. A sikeres tranzakció után a GO-k ára az ellenőrző szerv által teljesített ellenőrzést követően kerül az eladóhoz. A megvásárolt GO-k pedig a vevőknek a MEKH-nek a GREXEL rendszerébe kerülnek bejegyzésre és tárolásra.

A HUPX GO piacának modellje

A HUPX 2022. szeptemberében indította a többeladós modellt, amely során a tagok a meglévő tagságukkal venni és eladni is tudnak. A HUPX GO piacán elérhető megújuló energiát termelő technológiák: biogáz, biomassza, depóniagáz, hulladék, nap-, víz-, szél-és geotermikus energia. GO tanúsítvány aukciók havi gyakorisággal kerülnek megrendezésre. A tagságba belépéshez szükséges információkat és útmutatást megtalálnak a hupx.hu oldalon

Jelenlegi és várható piaci adatok

Várakozások szerint tartósan megnövekedett ára lehet a GO-nak. A jelenlegi piac számos aktív szereplővel rendelkezik mind vevői, mind eladói oldalon. A GO ára összefügg az energiaárakkal. A 2023 nyarán 6-7 EUR-os átlag ár mellett került sor tranzakciókra, jelenleg az ár a tavalyi tizede.

További információk:

https://www.mekh.hu/szarmazasi-garancia

https://hupx.hu/en/go-market/next-auction    

  1. Home
  2. »
  3. Publikációk
  4. »
  5. Erőművek vagyonértékelése A származási garancia – a klímavédelem új pénzügyi eszköze / Biblio közlés dr.…