Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

A Budapesti Lakáspiaci Riport 2022. téli új lakás felmérése – Eltinga közlés (2022.03.08)

2021 november és 2022 február között majdnem 2500 lakást adtak el a fejlesztők, ami megegyezik az előző negyedév rekordmagas korrigált értékével. Az elmúlt egy év során mintegy 8600 újépítésű lakást vásároltak meg Budapesten

Részletes adatokért kattintson a „bővebben” gombra

 

A Budapesti Lakáspiaci Riport 2022. téli új lakás felmérése

Felmérésünk azoknak a budapesti lakásprojekteknek a lakásait tartalmazza, amelyek legalább négylakásosak. Az adatokat publikus forrásokból gyűjtjük össze, és az alábbi adatokat tekintjük át a piacon, amennyiben rendelkezésre állnak:

honlap1 1

 

 Legfontosabb megállapítások

 • Az aktuális felmérés jelenleg 21 405 lakást tartalmaz. Ezek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2021 őszén vagy 2022 telén legalább egy lakást kínáltak eladásra. Az elmúlt félév magas kereslete és a rugalmatlan kínálat miatt a meghirdetett lakások és a projektek száma három negyedéve csökken.
 • 2021 november és 2022 február között majdnem 2500 lakást adtak el a fejlesztők, ami megegyezik az előző negyedév rekordmagas korrigált értékével. Az elmúlt egy év során mintegy 8600 újépítésű lakást vásároltak meg Budapesten, ami szintén rekord értéket jelent az elmúlt 6 évre visszatekintve. 2021-ben újra fellendülő szakaszába lépett a korábbi mélypontot követően a budapesti újlakás piac, de kérdéses, hogy rövidtávon a fokozódó infláció, az emelkedő kamatlábak, az ukrajnai háború, hosszabb távon pedig a családtámogatási rendszer alakulása, a 27%-os áfa visszatérése milyen hatással lesz a piac alakulására.
 • A szabad lakások száma folyamatosan csökken, jelenleg nem éri el az 5 ezer darabot. A kínálat továbbra is rugalmatlanul reagál a tartósan magas keresletre, mindössze négy, legalább 100 lakásos projekt értékesítése kezdődött el: a Biggeorge Property, a Living, a Property Market indított el meglévő fejlesztéseikben új ütemet, a Bayer Property pedig egy teljesen új projekttel (Balance Garden) jelentkezett. A fejlesztők óvatosságára jellemző, hogy a Balance Gardent leszámítva az említett projektekben csak a lakások egy részének értékesítése kezdődött el, másik részét csak későbbi időpontban lehet megvásárolni.
  • Egyre gyorsuló ütemben emelkednek az újépítésű lakások árai Budapesten, jelenleg átlagosan 1,2 millió Ft/nm a fajlagos kínálati ár, ami 9,2 százalékkal magasabb, mint az egy negyedévvel ezelőtti érték. Az árszintekben még magasabb volt az emelkedés, egy új építésű lakás átlagos ára ma már meghaladja a 84 millió forintot a fővárosban. Átlagon felüli volt az áremelkedés a 3., a 4. és a 10. kerületekben. A tavaly februári átlagos négyzetméterárakkal összehasonlítva egy év alatt 24 százalékos áremelkedés következett be a fővárosban.
  • A lakások 60 százalékánál áremelés történt az előző negyedévhez képest, mindössze 5 százaléknál pedig árat csökkentettek a fejlesztők. Az előző negyedévhez képest eltérést jelent, hogy a tipikus áremelés most meghaladta az 5 millió Ft-os értéket, sőt, több olyan fejlesztés is akadt, ahol ugyanazt a lakást 20-30 százalékkal drágábban lehet csak megvásárolni februárban, a novemberi árral összehasonlítva.
  • Továbbra is Angyalföldön adták el a legtöbb lakást, minimálisan többet, mint az előző negyedévben, azaz minden harmadik újépítésű lakást ebben a kerületben értékesítettek. Számottevő mértékben Külső-Pest részaránya nőtt meg, és Újbudán, valamint Ferencvárosban csökkent az eladott lakásszám.
  • A legtöbb megvásárolható ingatlan a 40 és 70 nm közötti kategóriában található, így ezekből a lakásokból adtak el a legtöbbet Budapesten. Bár a kínálat még mindig magas, de egy negyedév alatt 15 százalékkal csökkent, ami miatt az eladások stagnáltak ebben a kategóriában. 15 százalékkal nőtt viszont a mindig is könnyen forgó, 40 nm alatti ingatlanok értékesítése, annak ellenére, hogy a kínálat 10 százalékkal csökkent. A legnagyobb, 70 nm feletti méretű lakások értékesítése 12 százalékkal esett vissza, megközelítőleg annyival, mint amennyivel a kínálatuk is.
  • Az alacsony induló projektszám miatt egyre kevesebb az olyan szabad lakás, amelyet úgy lehet megvásárolni, hogy nem kezdődtek el a kivitelezési munkálatok. Mindössze 385 ilyen ingatlant lehetett megvásárolni az előkészítés ilyen korai szakaszában februárban, pont annyit, amennyi azonnal költözhető lakás elérhető volt. A legtöbb lakást jelenleg 2023-as átadással lehet megvásárolni (2300 db), de már 700 olyan lakás is elérhető, aminél ennél későbbi átadás várható. A projektek átadásának tipikus csúszása 1 vagy 2 negyedév, viszont egyre több az olyan projekt, ahol már több mint 2 évet kell várniuk a beköltözésre a vásárlóknak az előzetesen kommunikált céldátumhoz képest.

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Home
 2. »
 3. Publikációk
 4. »
 5. Publikációk
 6. »
 7. A Budapesti Lakáspiaci Riport 2022. téli új lakás felmérése – Eltinga közlés (2022.03.08)