Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

A baromfiágazat helyzete – ingatlanértékelői szemmel (2022.10.25) / Biblio közlés – Kovács, Kiss, Buzás

SWOT, sertés vs csirke, felvásárlási árak, piaci adatok

Szemmel láthatóan megnőtt a baromfitelepek kínálata az ingatlanpiacon. Magyarország az EU nyolcadik legnagyobb baromfihús-termelő tagországa, 4%-os részesedéssel. A hazai baromfiágazat fajtakínálata diverzifikált, a biológiai alapok jók, a takarmánybázis megfelelő.

Részletekért kattintson a „bővebben” gombra

SWOT, sertés vs csirke, felvásárlási árak, piaci adatok

Szemmel láthatóan megnőtt a baromfitelepek kínálata az ingatlanpiacon. Magyarország az EU nyolcadik legnagyobb baromfihús-termelő tagországa, 4%-os részesedéssel. A hazai baromfiágazat fajtakínálata diverzifikált, a biológiai alapok jók, a takarmánybázis megfelelő.

A baromfihús-termelés jellemzően specializált gazdaságokban, hibrid fajtákkal történik, a ház körüli baromfitartás háttérbe szorult. A baromfiállomány szerkezete az elmúlt évtizedekben fokozatosan átalakult: a tyúkfélék részaránya csökkent, a pulyka és a víziszárnyasok részaránya pedig nőtt. A víziszárnyasok esetében a sovány áru termelése növekvő tendenciát mutat, a hízott áru előállítása viszont stagnál.

A baromfiállomány 28%-át a tojók teszik ki. A tyúkférőhelyek 84%-a ketreces technológia, a szabadtartás és az ökológiai termelés együtt 2%-os részarányt képvisel. A baromfitartás üzemszerkezete hazánkban szétaprózódott: a legtöbb gazdaságban 10 ezernél kevesebb állatot tartanak, ugyanakkor a baromfiállomány meghatározó része a szakosodott árutermelők 10 ezer egyed feletti gazdaságainál van, amelyek között kiemelkedő a 100 ezer feletti gazdaságok súlya.

A magyar baromfiágazat nemzetgazdasági szinten is fontos szerepet tölt be, hiszen a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 10%-át (294 milliárd forint), az állattenyésztésnek pedig közel 28,7%-át tette ki 2020-ban. A szektor termelési értéke a feldolgozott termékekkel együtt – becslések szerint – ennek a duplája. Hazánk kiemelkedő baromfihús-önellátottsága (132%) és ezáltal az unión belül is kimagasló és erős exportorientáltsága megkülönbözteti más állattenyésztő ágazatoktól. A baromfiipar minden ágazata jelentős exportárbevételt ér el, átlagosan az értékesítés 37-38%-át. Az ágazat e kiemelkedő teljesítménye révén kedvezően alakít több nemzetgazdasági mutatót. A Baromfi Termék Tanács (BTT) adatai szerint a meghatározóan (90-95%) magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező baromfiszektor a teljes baromfi termékpályán – a kapcsolódó iparágakkal együtt – mintegy 50-60 ezer főt foglalkoztat.

Hazánk baromfihús- és baromfitermék-kivitele 600-800 millió euró között alakult az elmúlt években, amelynek ingadozását olyan külső tényezők okozzák, mint a 2017-es és 2020-as madárinfluenza, vagy a tavalyi koronavírus-járvány gazdasági hatásai. A baromfihús exportárbevételének jelentős hányadát (70-75%) az EU belső piacán történő értékesítés teszi ki. Fontosabb exportpiacaink: Románia, Ausztria, Bulgária, Szlovákia és Németország. A „professzionálisnak” tekinthető hazai vágócsirke hizlaló üzemek teljesítménye eléri a nemzetközi versenytársakra jellemző értékeket.

Magyarországon a vágócsirke-előállítás költségei 2020-ban (255,6 Ft/kg) közel 1%-kal, 2021 első félévében (265,3 Ft/kg) pedig már 5%-kal voltak magasabbak, mint 2019-ben (253,4 Ft/kg). Ezzel szemben az árbevétel 2019-hez képest 2020-ban 2%-kal volt alacsonyabb, viszont 2021-ben már 3%-kal haladta meg azt. Mindennek hátterében az input-output árarányok kedvezőtlen alakulása húzódik meg. A takarmányárak és a műtrágya drasztikus növekedése, ill. az energiaárak drasztikus növekedésével a feldolgozóiparban jelentkező problémák jelenleg nem túl kedvezően hatnak a szektorra.

Az élő állatok ára 34%-kal nőtt 2022 I. félévében. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. félévében 42%-kal volt drágább, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, ezek a tényezők emelték a termelői árakat.

kép1

 

kép2

A baromfitelepek kínálati piaca, tranzakciós tendenciák

A baromfitelepek piacára elsősorban a kínálati piac jellemző, főleg a kisebb és korszerűtlenebb telephelyeket kínálják értékesítésre, azonban már korszerűbb kínálat is fellelhető. Az állattenyésztés így ezen belül a baromfitenyésztés is tőkehiánnyal küzd, a kisebb telephelyek a szükséges környezetvédelmi beruházásokat és fejlesztéseket nem tudják elvégezni, ezért működésük kevésbé gazdaságos, ezekből több szerepel a kínálati piacon, a kereslet nem jelentős. Nagyobb és korszerűbb telepek adásvétele kevésbé jellemző. A baromfitelepek létesítéséhez, korszerűsítéséhez támogatás igényelhető, míg a vétel nem támogatott, így a potenciális vásárlók egy része inkább a létesítés mellett dönthet.

Keresleti viszonyok: csökkenő jövedelmezőség miatt, valamint a nagy integrátor cégek bizonytalan helyzete miatt a kereslet alig érzékelhető.

A magas belépési korlát és a szétaprózódott állatállomány miatt kockázati befektetők nincsenek a piacon. Szakmai befektetők részéről kizárólag közepes vagy nagy (legalább 10 000 db tartásra alkalmas) telep vásárlása jöhet szóba, elsősorban olyanok, melyek megfelelő műszaki állapotban vannak. A lehetséges vevőkör elsősorban szakmai befektetőkből kerülhet ki.

Komoly szakmai vagy pénzügyi befektetők kizárólag zöldmezős beruházással létrehozandó csúcstechnológiát alkalmazó telepekben gondolkoznak, előtérbe helyezve a vertikális integráció kialakítását. Előnyként jelentkezik a gazdasági környezet (ágazati szereplők jelenléte), használatra kész műszaki állapot. Hasonló gondolatmeneten alapult nemrégiben az LDC franci baromfifeldolgozó-óriás Tranzit-csoporton belüli 70%-os tulajdonrész szerzése. A cég elsősorban Németország felé kereste a kereskedelmi folyosót, amellett, hogy erős bázissal rendelkezik a kacsa- és lúdpiacon. A tranzakció becslések szerint elérhette a 35-40 Mrd Forintot.

Tranzakciós adat 2022

2022-ben félmilliárdos ingatlanvásárlás történt Kelet-Magyarországon, ahol szakmai befektető vásárolt korszerű, 10 évnél fiatalabb telephelyet technológiával együtt. Az eladást motiválta a profiltisztítás – a vételt pedig az integrációba illeszthetőség.

KÉP jó

KÉP2jó

kép3jó

 Ágazati SWOT

 

Erősségek

– korszerű technológiával ellátott, felújított telephelyek kínálata is fellelhető

– nagy felvevőpiac, jelentős a globális baromfihús igény

– a baromfihústermelés kifinomult hagyományokkal rendelkezik

– a fogyasztási trendek javulnak

– széleskörű felhasználási lehetőség (termékdiverzifikáció)

 

Gyengeségek

– esetenként kevésbé frekventált (autópályától, nagyvárostól távolabbi) elhelyezkedés

– közművek jellemző hiánya

– jellemzően nagy árvolumenű kínálatok

– telephelyvásárlások támogatásának hiánya

– szűkülő munkaerőpiac a szegmensben

 

Lehetőségek

– vertikális fejlődési lehetőség – pl. saját értékesítés megszervezése, saját vágóhíd kialakítása stb.

– energiagazdálkodás javítása, megújuló energiaforrások révén

– pályázati lehetőségek, felújításra és korszerűsítésre stb.

– trágyafelhasználás üzleti modellbe való beépítése (műtrágyát helyettesítő, gazdaságosabb alternatívaként)

– takarmányozás megoldása saját területekről, saját feldolgozás révén (takarmánykeverő létesítése)

– automatizálási lehetőségek széleskörű megoldásai

 

Veszélyek

– állatbetegségek

– takarmányárak növekedése

– műtrágyaár növekedése

– szigorú környezetvédelmi szabályozás

– ellátási lánc – nagy energiafelhasználású feldolgozóipar

 

Források:

KSH – Statisztikai tükör – Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2022. I. félév

KSH – 1.2.1.15. A fontosabb élőállatok és állati termékek felvásárlási átlagára, havonta

agrarszektor.hu – Nagy lehetőség előtt a magyar baromfitartók: így lehet most sokat kaszálni a piacon (https://www.agrarszektor.hu/allat/20211103/nagy-lehetoseg-elott-a-magyar-baromfitartok-igy-lehet-most-sokat-kaszalni-a-piacon-33588)

forbes.hu – Milliárdos üzlet: francia baromfifeldolgozó száll be a magyar milliárdos családi cégébe  (https://forbes.hu/uzlet/milliardos-uzlet-francia-baromfifeldolgozo-viszi-a-magyar-milliardos-csaladi-ceget/)

Biblio-Markt Kft. saját adatgyűjtés

 

  1. Home
  2. »
  3. Publikációk
  4. »
  5. Publikációk
  6. »
  7. A baromfiágazat helyzete – ingatlanértékelői szemmel (2022.10.25) / Biblio közlés – Kovács, Kiss, Buzás