Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

Szőlőterületek piaci helyzete a Tokaj-hegyaljai borvidéken – BODROGKERESZTÚR

Áttekintettük a bodrogkeresztúri szőlő művelési ágú ingatlanok tranzakciós adatait a 2017-2020 közötti időszakra.

 

A rendszerváltást megelőző időszakban hosszú időn át a nagy tételek és a homogenitás volt Magyarországon a borstratégia. Napjainkra ez megváltozott és rájöttünk arra, hogy Magyarország igazi értéke a sokszínűség. Ezalatt az időszak alatt az ágazat jelentős fejlődésen ment keresztül, borászaink ott vannak a világ élvonalában. Cikkünkben kiválasztottunk egy települést, Bodrogkeresztúrt a Tokaj-hegyaljai borvidékről és áttekintettük a település termőföld piacának azon belül is a szőlő termőterületeinek piaci helyzetét. Megvizsgáltuk, hogy egyes területek között milyen különbségek lehetnek és mi áll ezen különbségek hátterében.

Térkép forrása: google earth

 

Kép1

 

A településen három helyen zajlanak a tranzakciók, mindegyik terültnek meg vannak a piaci sajátosságai.

 

Évente mindössze néhány hektár kerül eladásra összesen, számosságban ez néhány tucat értékesítés. Az árak 2017 óta azalábbiak szerint alakultak.

 

KÉp2

 

Az összes vizsgálható tranzakció kevesebb volt mint 15 hektár. Az elemzés eredményei alapján elmondható, hogy az elmúlt években a szőlők minimum tranzakciós ára 1 300 000 – 1 500 000 Ft/ha. Az alacsonyabb érték általánosságban az idős, elhanyagolt, alacsony technológiai színvonalú ültetvényeket jellemzi. A tranzakciók felső értékei 6 000 000 Ft/ha feletti értékek voltak mindegyik vizsgált évben. Ezekhez a tranzakciókhoz a jó állapotú, megfelelő technológiai színvonalon gondozott/művelt szőlők tartoztak.

A földforgalomban a birtokméret elaprózódott. 2017-2020 között gyakorlatilag 0,5 hektár alatti eladások voltak. Ezek önállóan nem alkalmasak üzleti hasznosításra, csak hobbi vagy jövedelemkiegészítő célú művelésre.

Az eladott átlagos birtokméret évente 0,1158 – 0,4423 hektár volt. Az EU által elfogadott gazdaságos birtokméret minimuma 3,6 hektár.

Amennyiben nagyobb birtoktest együttes vételi lehetősége áll fenn, (2-3 hektár felett) – az úgy árfelhajtó hatású lehet.

KÉp3

 A frekventált dűlőkön a gondozott szőlő területek ára meghaladhatja a 6,8 m Ft/ha értéket. A gyengébb technológiai színvonalú és tőszámhiányos területek értékesítési ára inkább a 2 000 000 Ft/ha értékhez közelít.

Összességében elmondható, hogy a jellemző tranzakciós adatok.: 2,5-6,8 Mft/hektár között változtak az elmúlt években. Az árak kialakításánál a vevőket a következő tényezők motiválják.:

  • elhelyezkedés
  • kultúrállapot
  • birtokméret

Amennyiben eléri a birtokméret a gazdasági minimumot, az árfelhajtó hatású.

 

 

  1. Home
  2. »
  3. Agrárhírek
  4. »
  5. Publikációk
  6. »
  7. Szőlőterületek piaci helyzete a Tokaj-hegyaljai borvidéken – BODROGKERESZTÚR