Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

Erdőértékek alakulása a rezsicsökkentés kivezetésének hatására 2022-ben, prognózis 2023-ra / 2023.01.12 Biblio közlés – Cehla, Várady, Nádor, Kiss

A hatósági ár bevezetése leállította a meredek tűzifaár emelkedést, az erdők jövedelemtermelő képessége javult, értékük nőtt. A faanyag ára 20% felett, a kitermelés és az erdőfelújítás költsége 30% felett drágult 2022-ben.

A rezsitámogatások korlátozásával és a hatósági ár bevezetésével jelentősen nőtt a tűzifa iránti kereslet. Az Állami Erdőgazdaságok esetében a hatósági áras tűzifa kötelező biztosításával és a pánikvásárlással mintegy 1 000 000 m³ többlet igény jelentkezett. Ez hiányt generált a sarangolt választékok (farostfa, papírfa) és az erőművi apríték alapanyag esetében. Az egyéb iparifa vonatkozásában a hiány az alacsonyabb értékű választékoknál érzékelhető, mivel a tűzifa ár növekedése ezen választékok átminősítését eredményezte.

A magánerdők esetében a sarangolt tűzifa tőmelletti ára ezt meghaladó mértékben nőtt, de a jelentős drágulás elsősorban a „konyhakész”, darabolt, hasított lakossági kiszolgálást érinti. Ez viszont csak kis mértékben növeli a tőmelletti árat.

Az erdei fatermékek ár növekedésével párhuzamosan nőttek a kitermelési költségek, jelentősen drágult a kitermeléshez szükséges gépek, alkatrészek, segédanyagok, üzemanyagok ára, valamint az infláció miatt emelkedtek a munkabérek.

Ugyancsak nőttek az erdőfelújítások költségei a szaporítóanyag, a gépi munkák, az élőmunka vonatkozásában. Az erdőterületek túlnyomó többségénél az erdőfelújítások kizárólag vadkárelhárító kerítések védelmében végezhetők eredményesen. Ezek esetében mind az anyagköltségek, mind a munkabérek az infláció mértékét meghaladóan emelkedtek.

Ez azt eredményezte, hogy az erdei választékok árának növekedése nem hozott hasonló arányú nyereségnövekedést az erdőgazdálkodók számára 2022-ben.

Faanyagok árváltozása (Ft/nettó m³)

kép1

Kitermelési költségek változása (Ft/nettó m³)

Kép2

Erdőfelújítások költségeinek változása (Ft/ha)

2021

kép4

2022

kép5

Nettó árbevétel (Ft/ha)

kép6

A rezsitámogatás bejelentését követően ugrottak meg erőteljesen a tűzifa árak. Azonban ahogy letisztultak a rezsitámogatás részletei és életbe lépett a Kormány 355/2022. (IX. 19.) Korm. rendelete az árak csökkenésnek indultak és a hatósági ár környékén (keményfa esetében 30 000 Ft/m3) stabilizálódtak. Előbbiek alapján a nettó árbevétel számításánál a 12 hónap átlagát vettük figyelembe. Ennek tükrében 2022 évben az erdőértékeknél áremelkedés volt tapasztalható – mind a talajértékben, mind a faállomány értékben.

A tűzifa piacon a pánikhangulat elmúlásának és az enyhe télnek köszönhetően várhatóan kereslet csökkenés következik be, ami a tőmelletti faanyag árak stagnálását, esetleg kismértékű csökkenését eredményezheti.

Mivel a jelenlegi faanyag árak várhatóan jelentős mértékben nem változnak, az erdőértékelések során, elsősorban a keménylombos fafajok esetében, a 2022 áremelkedésnek köszönhetően 2023 évben 10 % feletti érték növekedés prognosztizálható.

Várakozásaink szerint a tűzifa nagyobb szerepet fog játszani az energiaellátásban, ami az erdők jövedelemtermelőképességét javítani fogja, értékét növeli.

25 értékelt ingatlan erdő

  1. Home
  2. »
  3. Agrárhírek
  4. »
  5. Publikációk
  6. »
  7. Erdőértékek alakulása a rezsicsökkentés kivezetésének hatására 2022-ben, prognózis 2023-ra / 2023.01.12 Biblio közlés – Cehla,…