Iroda: +36-52-532-644

Adminisztrációs ügyek: admin@biblio.hu

Ügyvezető: +36-30-493-2403

info@biblio.hu

Szolgáltatásaink

Ajánlatkérés

Mikor érvénytelen az egyezség?

Semmisnek minősül az egyezség, ha a tulajdonostársakat nem értesítették ki teljeskörűen, nem csatolták az osztóprogram által készített térképvázlatot és területkimutatást, továbbá ha a megosztás nem a hatályos ingatlan- nyilvántartás adatai alapján történt, nem rendelkeztek az ingatlant érintő jogokról, tényekről, nem vették figyelembe a területi minimumot, illetve az egyezségben részt vevő tulajdonostársak tulajdoni hányada nem érte el az egyszerű többséget.

Akkor is semmisnek minősül, ha az egyezségben közös tulajdonban álló ingatlant úgy alakítottak ki, hogy ahhoz a közös tulajdonban maradó tulajdonostársak kifejezetten nem egyeztek bele, vagy ha az egyezség eredményeként kialakított új ingatlanok nem alkalmasak a rendeltetésszerű mező- és erdőgazdasági művelésre.

Nem megfelelő az sem, ha valamely tulajdonostársnak kisebb értékű ingatlan jutott, mint a megosztás alapjául szolgáló ingatlanban lévő tulajdoni hányada szerinti járna neki, kivéve, ha az érintett abba kifejezetten beleegyezett (például eladott valamekkora részt a maga hányadából). Elutasítják az ingatlan- nyilvántartási bejegyzésre vonatkozó megosztási kérelmet, ha a térképvázlat hibás, ezért nem illeszthető be az ingatlan- nyilvántartási térképi adatbázisba.

Amennyiben a rendelkezésre álló 90 napos határidőn belül a megosztás átvezetése iránti kérelmet nem nyújtják be, az ingatlanügyi hatóság a folyamatban lévő megosztás tényét az ingatlan-nyilvántartásból hivatalból törli. A törléstől számított 30 napon belül megosztás iránti új kérelem nem nyújtható be. Az osztatlan közös tulajdonú földek felszámolásának folyamatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is külön tájékoztató kiadvánnyal segíti.

Ha ön bekebelező, vagy ha ajánlatot kapott, esetleg  ügyvédként  vesz részt a folyamatban, ellenőrizze hogy mennyit ér termőföldje az online elérhető termofoldertekeles.hu kalkulátorával.

 

  1. Home
  2. »
  3. Agrárhírek
  4. »
  5. Publikációk
  6. »
  7. Mikor érvénytelen az egyezség?